Preskoči na sadržaj

Konferencija „Turizam za sve – pristupačni turizam“

09.11.2023.

Republika Hrvatska, potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala se poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi osigurala da osobe s invaliditetom (između ostaloga) imaju pristup turističkim uslugama, turističkim odredištima i  turističkim aktivnostima.

WTO (Svjetska turistička organizacija) održivi turizam definira kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sustavi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina.

Pristupačni turizam, koji uzima u obzir potrebe turista s poteškoćama u kretanju (uključujući mobilnost, vid, sluh i kognitivne dimenzije, ali i starijih i teže pokretnih osoba, pretilih, obitelji s malom djecom, osoba s posebnim zdravstvenim, prehrambenim potrebama) i stvara preduvjete da funkcioniraju neovisno i ravnopravno  pružanjem pristupačnih proizvoda, usluga i okruženja neizostavan je element razvoja održivog turizma.

Nastavno na navedeno, Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom provelo je tijekom 2022. i 2023. godine deset regionalnih radionica (u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Puli, Šibeniku, Makarskoj, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Poreču) na temu potencijala, izazova, mogućih rješenja pristupačnog turizma. Radionice su bile namijenjene pružateljima usluga u turizmu, turističkim zajednicama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, mladima te svim drugim zainteresiranim dionicima.

Ovaj dvogodišnji ciklus završavaju konferencijom koja će se održati

21. studenog 2023. godine u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu s početkom u 10.00 sati

Prijavu svog sudjelovanja prijavite putem Obrazac za prijavu do srijede, 15. studenog 2023. godine.