Preskoči na sadržaj

Istraživanje percepcije opće javnosti o korištenju i učincima EU fondova

09.10.2023.

S ciljem podizanja kvalitete i informiranosti građana o EU fondovima, tvrtka Projekt jednako razvoj nedavno je provela istraživanje o tome kako građani Hrvatske percipiraju iskorištenost i učinke EU fondova. Glavno pitanje, koje se proteže kroz cijelo anketno istraživanje, odnosi se na to imaju li građani (i kakva) iskustva s EU fondovima te što očekuju u budućnosti. Istraživanje je provedeno na 1654 ispitanika (od kojih 48% korisnika EU fondova). Slično istraživanje provedeno je i 2017. godine te je dio pitanja ponovljen i sada kako bi se uočili određeni trendovi. 

Iako je Hrvatska iskoristila 77% alociranih sredstava iz europskih fondova, što je nešto manje od europskog prosjeka (84%), istraživanje pokazuje da je opći dojam postotka tog iskorištavanja puno manji. Naime, više od polovice ispitanika smatra da se „povuklo“ manje od polovice dostupnog iznosa.

Ipak, građani su generalno svjesni važnosti samih EU fondova što je vidljivo iz podatka da 95% anketiranih vidi pozitivne učinke EU projekata, dok 58% njih osjeća poboljšanje kvalitete života. Upravo iskorištavanje fondova je percipirano kao drugi najveći benefit članstva u Europskoj uniji, gotovo jednako kao i sloboda kretanja.

Samo 15% korisnika ocjenjuje da može potpuno samostalno provoditi EU projekte, dok 3 od 4 korisnika redovno koriste usluge stručnih savjetnika da im se projekti kvalitetnije i uspješnije pripreme i/ili provedu. 

Rezultat istraživanja je infografika koju možete pročitati u prilogu, a više detalja pročitajte na POVEZNICI.