Preskoči na sadržaj

Održana konferencija „Programi Unije 2021. – 2027. – Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike“

26.05.2023.

U utorak, 23. svibnja 2023., u hotelu Sheraton u Zagrebu, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom zdravstva,  Agencijom za mobilnost i programe EU, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Uredom za udruge VRH, održalo je zajedničku konferenciju pod nazivom „Programi Unije 2021. – 2027. – Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike“

Konferenciju je otvorila ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU, Iva Novak, istaknuvši dosadašnje rezultate Programa Unije u Republici Hrvatskoj s više od 10.000 projekata u kojima su sudjelovali hrvatski partneri i gotovo 390 milijuna EUR-a iskorištenosti u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ravnateljica Novak također je istaknula veliki potencijal Programa Unije u novom financijskom razdoblju 2021. – 2027. te naglasila važnost kvalitete i relevantnosti u pripremi projekata koji će se prijavljivati za financiranje.


Sudionicima su se uvodno obratili i Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj te Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U panel raspravi govorilo se o sinergiji Programa Unije s programima Kohezijske politike i značaju pojedinih programa, dok su u drugome dijelu konferencije predstavnici nadležnih tijela za Programe Unije, kroz prezentacije i predstavljanje primjera dobre prakse u suradnji sa provoditeljima projekata, informirali sudionike o mogućnostima koje Programi Unije nude.

Na konferenciji su održana predstavljanja sljedećih programa Unije:

Dvorana I: Obzor Europa, Erasmus+, Europske snage solidarnosti, Građani, jednakost, prava i vrijednosti, LIFE
Dvorana II: EU za zdravlje, Kreativna Europa, Svemirski program Unije, Mehanizam Unije za civilnu zaštitu

Snimke konferencije dostupne su na sljedećim poveznicama:

Dvorana I:  https://www.youtube.com/watch?v=GrKNhOL9FIQ;
Dvorana II: https://www.youtube.com/watch?v=lGYp-aObLZ4

Više informacija i snimki OVDJE.