Preskoči na sadržaj

Obzor 2020– REPLACE - Omogućiti europskim potrošačima učinkovito, čisto, ekonomski i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje

22.09.2022.

REGEA zajedno s Institutom Hrvoje Požar provodi međunarodni projekt iz programa Obzor 2020– REPLACE koji nastoji potaknuti eliminiranje neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenja, unutar deset ciljnih regija, stavljajući fokus na potrošače, investitore/vlasnike, kao i na posrednike (instalatere, vodoinstalatere i dimnjačare) kako bi bili adekvatno informirani prilikom donošenja odluke o izboru tehnologije grijanja i hlađenja u svom domu i/ili radnom prostoru.

Razdoblje provedbe: studeni 2019.-travanj 2023.

Nositelj projekta: Austrijska energetska agencija (AEA)

Partneri:  WIP Renewable Energies (DE), Civic Foundation Energiewende Oberland (DE), Escan sl (ES), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (HR), Energetski Institut Hrvoje Požar (HR), Enova doo (BA), Black Sea Energy Research Centar (BG), Institut Jožef Stefan (SI), Međunarodni centar za održivi razvoj sustava energije, vode i okoliša (MK), Regionalna energetska agencija Castilla y León (ES), 

Vrijednost: projekta : 1.999.878,75 EUR

Projekt je financiran iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 Europske unije prema sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 847087.

Cilj projekta je kroz informativne kampanje i kolektivne aktivnosti potaknuti građane na zamjenu neučinkovitih sustava za grijanje i hlađenje na fosilna goriva u njihovim domovima. Projekt u Hrvatskoj provodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske te Institut Hrvoje Požar. Kako bi se olakšao prelazak na novi, klimatski prihvatljiv sustav grijanja, u sklopu projekta REPLACE, dostupna su dva besplatna online alata:

Matrica grijanja  koja pokazuje koji su sustavi grijanja najprikladniji za koji tip kuće

Kalkulator grijanja  koji prikazuje godišnje troškove i pomaže pronaći najbolje rješenje za kuću

REPLACE kalkulator (http://www.energieinstitut.at/tools/Replace/index.php?region=HR) pomaže krajnjim potrošačima i posrednicima da na brz i jednostavan način donesu odluku o sustavu koji će izabrati, a na temelju svih unesenih parametara . U tri koraka korisnici dobivaju rezultate na temelju vlastitih potreba za grijanjem, vrste instaliranog sustava i odabira lokalno dostupnih/mogućih opcija opskrbe gorivom/energijom. Rezultat prikazuje samo klimatski prihvatljiv sustav grijanja. U rezultatima su prikazani godišnji troškovi grijanja, kao i uštede troškova i CO2 u usporedbi s postojećim sustavom grijanja. Alat radi na temelju ekonomskih zadanih vrijednosti i dostupnih subvencija odabrane regije. Korisnici također imaju mogućnost unosa vlastitih stvarnih ili projektno specifičnih podataka o ulaganjima i subvencijama te tekućim troškovima (npr.

 

Više o REPLACE projektu pročitajte OVDJE

Sve dodatne informacije dostupne su na  info@regea.org