Preskoči na sadržaj

Održana završna konferencija projekta“Aktivni i nakon 65-e!

22.07.2022.

U zgradi Muzeja Radboa, održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati dvogodišnje provedbe hvalevrijednog projekta “Aktivni i nakon 65-e!“ koji je provodila Općina Radoboj, uz partnerstvo s Muzejom Radboa, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina i Centrom za socijalnu skrb Krapina.

Projekt je bio namijenjen osobama s navršenih 65 i više godina koje imaju prebivalište na području općine Radoboj. Financirao se i provodio u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.“, Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1, broj poziva: UP.02.2.2.06. Vrijednost projekta iznosi 1.476.024,37 kuna, dok je iznos EU potpore punih 1.476.024,37 kuna.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec naglasio je da je projekt predstavljao jedinstvene aktivnosti prilagođene potrebama starijih osoba koje su bile besplatne za sve mještane općine starije od 65 godina, putem kojih se korisnicima pružila prilika da kroz druženje s vršnjacima obogate svoju svakodnevicu. Ostvarene su sve predviđene projektne aktivnosti, a također, ostvaren je broj članova ciljanih skupina u koje je bilo uključeno 79 sudionika, mještana općine starijih od 65 godina, 26 članova obitelji sudionika projektnih aktivnosti i također 26 stručnjaka, djelatnika projektnih partnera koji rade u sustavu društvene skrbi za starije osobe i ostalih institucija koje su sudjelovale u osposobljavanju u svrhu razvoja socijalnih usluga. U projektnom timu sudjelovali su voditelj projekta, voditelj dnevnih aktivnosti i asistent voditelja dnevnih aktivnosti.

Aktivnosti uključuju kreativne radionice, kulinarske radionice, keramičke radionice, informatičke i edukativne radionice,  predavanja i videokonferencije, kulinarska druženja u prirodi i  kreativne radionice s djecom. Sudionicima projekta omogućen je posjet kazališnim predstavama, filmskim projekcijama i brojnim ekskurzijama. Također im je omogućeno korištenje usluga sportsko-rekreativnih radionica, fizioterapeuta, vježbanja u vodi, frizera i besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera. Tijekom provedbe dnevnih aktivnosti za mještane 65+ osiguran je topli obrok, osvježenje i grickalice, časopisi, novine i revije, razne društvene igre i puzzle – pojasnila je voditeljica projekta Ivana Hazulin, dodavši da su se dnevne aktivnosti održavale u prostoru Vatrogasnog doma u Radoboju, posebno opremljenog za potrebe izvođenja zanimljivih projektnih aktivnosti i radionica. Ukupno su se održale 64 kreativne radionice. Na radionicama se, primjerice, izrađivalo cvijeće i vijenci od krep papira, memorabilije od perlica u vidu ukrasa. Održane su 64 kulinarske radionice, svakog petka u tjednu, prije kreativnih radionica u prostorijama DVD-a Radoboj. Na radionicama su polaznici aktivno kuhali i provodili ugodno vrijeme u druženju, pripremi jela, razgovoru, a na kraju je slijedila i degustacija pripremljenih jela. Održale su se i četiri keramičke te 24 informatičke radionice na kojima se učilo polaznike osnove rada na računalu i na tabletu. Hazulin je istaknula da su za sudionike projekta, najzanimljiviji dio projekta bile ekskurzije. Realizirano ih je šest u pet različitih hrvatskih županija. Prva ekskurzija održala se u Krapinsko – zagorskoj županiji, druga u Karlovačkoj županiji, treća u Koprivničko – križevačkoj županiji, četvrta u Ličko – senjskoj županiji, peta u Bjelovarsko – bilogorskoj, a posljednja u Ličko – senjsku županiju.