Preskoči na sadržaj

Početna konferencija projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“

15.06.2022.

U utorak, 14. lipnja, u Zagrebu sudjelovali smo na početnoj konferenciji za projekt „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“, koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Na konferenciji su uime Zagorske razvojne agencije sudjelovali ravnateljica Karolina Barilar i viši stručni suradnik Ivan Sviben, koji su kao sudionici panela podijelili svoja iskustva iz pripreme Plana razvoja KZŽ.

„Ovim projektom, financiranim iz Norveškoga financijskoga mehanizma 2014.-2021. želimo postići jačanje strateškoga planiranja i jačanje upravljačkih kapaciteta među različitim razinama vlasti, a posebice na regionalnoj i lokalnoj razini“, istaknula je ministrica Tramišak zahvalivši se pritom nazočnim predstavnicima OECD-a kao partnerima projekta te koordinatorima za strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini koji su ključni dionici procesa.

Kao očekivane učinke projekta ministrica je istaknula poboljšane vještine i kapacitete za provedbu Nacionalne razvojne strategije koji će omogućiti praćenje ciljeva i pokazatelja uspješnosti, kao i povezivanje ciljeva i prioriteta na regionalnoj i lokalnoj razini s onima na nacionalnoj razini: „Projektom ćemo postići poboljšane vještina i sposobnosti regionalnih i lokalnih koordinatora relevantne za koordinaciju procesa strateškoga planiranja i provedbu Nacionalne razvojne strategije 2030. na regionalnoj i lokalnoj razini te uspostaviti kulturu dijaloga za učinkovitu politiku i donošenje odluka i funkcionalnu mrežu razvijenu na regionalnoj razini za postizanje ciljeva Nacionalne razvojne strategije i ciljeva održivoga razvoja.

Glavne aktivnosti projekta su izrada OECD-ovog izvješća o višerazinskom upravljanju u Hrvatskoj (Multi-level governance report) te će Hrvatska, kao kandidat za članstvo u OECD-u, aktivno sudjelovati u razmjeni iskustva i znanja te i kroz današnji događaj jačati vještine i kapacitete na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Više detalja dostupno je OVDJE.