Icon hamburger

Erasmus for Young Entrepreneurs

22.05.2019.

Erasmus za mlade poduzetnike pogranični je program razmjene koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama.

Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima. Boravak kod poduzetnika im jednim dijelom financira Europska komisija u trajanju od 1 do 6 mjeseci. 

Sudjelovati mogu:

  • novi poduzetnici koji su cvrsto odlucili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju vec pokrenuli unutar protekle tri godine;
  • iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzece u jednoj od zemalja sudionica.

Sudjelovanjem se novom poduzetniku omogućuje pogodnost edukacije kroz posao u malom i srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici, pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima. Kao poduzetniku domaćinu pruža Vam se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u Vaše poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi će poduzetnik možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima Vi ne vladate, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s Vašim vještinama ili znanjem. Većina poduzetnika domaćina toliko uživa u ovakvom iskustvu da se nakon njega odlučuju ugostiti druge nove poduzetnike.U ovome ste zaista oboje na dobitku te možete uz to otkrivati nova europska tržišta ili poslovne partnere te različite metode poslovanja.

„Erasmus za mlade poduzetnike” financira Europska komisija, a prisutan je diljem zemalja sudionica u kojima mu pomažu lokalne kontakt točke koje pružaju stručnu poslovnu podršku (npr. gospodarske komore, start-up centri, inkubatori, itd.). Njihove aktivnosti na europskoj razini koordinira Ured za podršku Programa.

vodiču kroz kroz program možete saznati više o uvjetima sudjelovanja. Ostale korisne informacije, kratak video o programu te uspješne priče možete pročitati na: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/