Preskoči na sadržaj

Potpisan ugovor za sufinanciranje projekta Hypokrat - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica

26.05.2022.

U Zagrebu je u utorak, 24. svibnja 2022. godine, održana dodjela 35 ugovora u sklopu programa "Energija i klimatske promjene".

Ukupno je uručeno 35 ugovora za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije, među kojima je i projekt Krapinsko-zagorske županije Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica (HyPoKraT) ukupne vrijednosti 254.373,43 eura. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovaj projekt namijenjen za istraživanje i izradu projektne dokumentacije za iskorištavanje geotermalne energije na području Krapinskih Toplica. „Želimo napraviti iskorak u iskorištavanju geotermalnih izvora, kojih je u Zagorju zaista puno. Dva ključna elementa u istraživanju su temperatura i dubina vode, budući da upravo oni određuju kapacitet geotermalne energije u grijanju. Vjerujemo da tu ima potencijala i da bi kroz geotermalne izvore mogli grijati sve županijske objekte u Krapinskim Toplicama, ali i dobar dio mjesta“ – poručio je župan Kolar te napomenuo da je ugovorom odobreno sufinanciranje projekta u vrijednosti 216.217,42 eura.

"Projekti koji su danas ugovoreni i potpisani usmjereni su ka povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte",- navela je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Ovi su ugovori financirani iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2020. Doprinijet će energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske.

Više informacija potražite OVDJE.