Preskoči na sadržaj

Križevcima, Poreču i Pregradi dodijeljen certifikat „Grad za mlade“

12.05.2022.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić uručila je Križevcima, Poreču i Pregradi Certifikat „Grad za mlade“ kao gradovima koji su se istaknuli u kreiranju politika za mlade i u radu s mladima.

 „Meni je drago da smo dio ove vrijedne inicijative. Time ističemo i podršku za sve naše  gradove da budu dobri, kvalitetni te da se okreću mladim ljudima. Ovo nam je druga godina i vjerujem da ćemo nastaviti dalje i da će veći broj  gradova podržati ovu inicijativu.“, naglasila je državna tajnica. Predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk čestitao je nagrađenima te istaknuo kako postoji želja za većim uključivanjem mladih u gradovima u kreiranju zajedničke budućnosti.

Križevci, Poreč i Pregrada dobitnici su Certifikata za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Zadovoljili su sve potrebne kriterije u osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje te informiranje.

Osim Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade članovi Povjerenstva za dodjelu Certifikata su i predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske, Savez Društava “Naša djeca” te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Gradovi koji na ovom pozivu nisu uspjeli zadovoljiti sve potrebne kriterije dobili su komentare evaluatora kako bi imali jasniju sliku o tome u kojem području postoji prostor za napredak te kako bi njihova kandidatura na sljedećem javnom pozivu bila uspješna. Certifikat se prvi puta dodijelio 2021. godine kada su titulu „Grad za mlade“ dobili Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok.