Preskoči na sadržaj

Konferencija za medije - Razvojni sporazum za sjever Hrvatske

03.01.2022.

Konferencija za medije na temu Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske održana je u utorak, 28. prosinca 2021. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je je kako je inicijativa za uspostavu Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske krenula upravo iz Krapinsko-zagorske županije 2017. godine te su joj se tada prvo pridružili župani Varaždinske i Međimurske županije te potom Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-Bilogorske. 

„Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, strateški projekti su:

  • Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice kao Nacionalni centar za liječenje srca i mozga (380 milijuna kuna),
  • Znanstveno – edukativno – zabavni centar (126 milijuna kuna),
  • Specijalna bolnica Stubičke toplice (171 milijun kuna),
  • Bajeri u Bedekovčini (56 milijuna kuna),
  • Crna kraljica u Krapini (63.5 milijuna kuna) i
  • kao rezervni projekt Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama gdje bi se gradila nova škola za djecu s posebnim potrebama (70 milijuna kuna),

što je ukupno 873 milijuna kuna investicija." rekao je župan.

Pročelnica Županijskog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar, koja će u Krapinsko-zagorskoj županiji biti zadužena za realizaciju Razvojnog sporazuma, je kao njegovu najbitniju značajku istaknula  suradnju na dva načina - kroz sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije i kroz sufinanciranje provedbe predloženih razvojnih projekata. „Ciljevi ovog Sporazuma su jačanje konkurentnosti i uravnoteženje regionalnog razvoja kao i smanjenje siromaštva te povećanje standarda regionalne samouprave. Pokazatelji uspješnosti Razvojnog sporazuma su povećanje broja zaposlenih, rast indexa regionalne konkurentnosti, rast bruto domaćih izdataka za istraživanje i razvoj, rast izravnog stranog ulaganja i rast BDP-a.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša naglasila je kako će se ovim Razvojnim sporazumom definirati okviri na koji način će županije u okviru regije Sjever pratiti određene trendove industrijske tranzicije koje se događaju u svim županijama, zbog čega je izrađen poseban program za industrijsku tranziciju regije Sjever koji definira konkretne aktivnosti, mjere i ciljeve.