Preskoči na sadržaj

ESIF KREDITI ZA JAVNU RASVJETU

02.12.2021.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, osigurala je dodatnih 175,2 milijuna kuna za provedbu financijskog instrumenta „ESIF krediti za javnu rasvjetu“.

Ovim povećanjem ukupno je javnom sektoru stavljeno na raspolaganje više od 327 milijuna kuna izuzetno povoljnih sredstava za ulaganje u javnu rasvjetu. Naime, zbog velike potražnje i interesa, inicijalno osiguran iznos od 152 milijuna kuna u vrlo kratkom roku je u cijelosti iskorišten.

  • Sredstva financijskog instrumenta „ESIF krediti za javnu rasvjetu“ namijenjena su ulaganjima koja će rezultirati smanjenjem potrošnje električne energije u projektnim cjelinama javne rasvjete krajnjeg primatelja od najmanje 50% u odnosu na postojeće stanje, odnosno u odnosu na referentnu potrošnju energije za potrebe projektnih cjelina javne rasvjete.

U okviru ovog instrumenta, jedinicama lokalne samouprave odobravat će se krediti u rasponu od 500 tisuća do 50 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu koja se određuje prema indeksu razvijenosti JLS na čijem se području projekt provodi:

  • 0,1 posto za najmanje razvijena područja (skupine 1. – 4.)
  • 0,25 posto za srednje razvijena područja (skupine 5. i 6.)
  • 0,5 posto za najrazvijenija područja (skupina 7. i 8.).

Krediti se mogu odobriti na rok otplate do 10 godina, uključujući do 6 mjeseci počeka.

Osim iznimno niske kamatne stope, dodanu vrijednost „ESIF Kredita za javnu rasvjetu“ čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju najpovoljniji izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda u sustavu javne rasvjete jedinica lokalne samouprave.

Od početka provedbe ovog FI, ugovoren je 31 kredit u ukupnom iznosu 135,92 milijuna kuna te su krajnji primatelji ostvarili smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu na razini RH u prosjeku 78%.

Više informacija potražite na poveznici: https://www.hbor.hr/dodatnih-1752-milijuna-kuna-za-javnu-rasvjetu/