Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Završno događanje projekta Baltazar 4

20210608 160745
09.06.2021.

U  Zaboku je u utorak, 08. lipnja 2021. godine obilježen završetak četverogodišnjeg projekta Baltazar - osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko—zagorske županije.

Program događanja sastojao se od predstavljanja publikacije Možeš sam, uz tebe sam, u izdanju Krapinsko-zagorske županije, a koja je izrađena tijekom šk. god. 2020/2021., te predstavljanja rezultata provedenog ispitivanja putem anketnih upitnika za šest ciljnih skupina u okviru projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije unatrag četiri školske godine. Nakon predstavljanja izvještaja o provedenoj evaluaciji projekta, održala se i panel rasprava na kojoj su se razmijenila iskustva, preporuke za poboljšanje sustava i planovi za daljnji rad.

U nastavku Vam donosimo kratak sažetak projekta.

Projektom Baltazar 4 se u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije u razdoblju od šk. god. 2017/2018. do 2020/2021. osigurava potrebna podrška za ukupno 60 učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja 60 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika.  Partnerski pristup i projektne aktivnosti jačaju uspostavu stručnog i održivog sustava osiguravanja podrške učenicima s teškoćama u razvoju, što doprinosi ostvarivanju prava na primjereno i inkluzivno obrazovanje, jednake mogućnosti za poboljšanje odgojno-obrazovnog uspjeha, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, osamostaljenje i razvoj vještina.

Pomoćnici na području KZŽ – pregled:

Na području Krapinsko-zagorske županije pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama osiguravaju se od šk. god. 2009/2010. (osigurana 3 pomoćnika u nastavi za 3 učenika s teškoćama). Sredstva za njihov rad tijekom godina osiguravaju se prema različitim modelima financiranja: iz proračuna Županije i jedinica lokalne samouprave (grad/općina) na području koje učenik s teškoćama ima prebivalište, preko mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (šk. god. 2013/2014. – šk. god. 2015/2016.), preko projekata udruga, te u okviru projekta Baltazar koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (od šk. god. 2014/2015. – trenutno). Osim u školama kojima je osnivač Županija, pomoćnici u nastavi osiguravaju se i u školama čiji su osnivači grad Krapina i općina Stubičke Toplice.

Trenutno su istovremeno zastupljena tri modela sufinanciranja rada pomoćnika u nastavi: projekt Baltazar 4 sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, projekti pet udruga (Udruga distrofičara Krapina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga Sveta Ana iz Lobora, Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije), te model prema kojem se osigurava 50% sredstva iz županijskog proračuna i 50% iz proračuna jedinice lokalne samouprave na području koje učenik s teškoćama ima prebivalište. Osim pomoćnika u nastavi, u manjem broju osiguravaju se i stručni komunikacijski posrednici za učenike s različitim oštećenjima sluha.

U aktualnoj šk. god. 2020/2021. osigurana je podrška ukupno 121 pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika za ukupno 134 učenika s teškoćama u razvoju u ukupno 37 osnovnih i srednjih škola u Županiji, uključujući i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice:

  • 60 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za 66 učenika s teškoćama u razvoju – Baltazar 4
  • 50 pomoćnika u nastavi za 57 učenika – projekti pet udruga
  • 11 pomoćnika u nastavi za 11 učenika s teškoćama – model 50% sredstava iz proračun KZŽ i 50% sredstava iz proračuna JLS na području koje učenik ima prebivalište

Detalje o završnom događanju pronađite ovdje.