Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Svjetski dan bicikla

C7b56b44692401205bb900a4ca5c355cc47aadeed53b9f41b2c92759c0363c43
03.06.2021.

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. godine proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Usvojenom rezolucijom ističu se prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te daje priznanje kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

S ciljem odgovornog i održivog poslovanja te podupiranjem osnovnih odgovornosti prema ljudima i planeti, u travnju 2021. godine Zagorska razvojna agencija postala je članica UN Global Compact-a te smo usmjereni na jasno komuniciranje temeljnih načela Ujedinjenih naroda. Ugradnjom deset načela u strategije, politike i procedure, te uspostavljanjem kulture integriteta, ne samo da podupiremo svoje osnovne odgovornosti prema ljudima i planeti, već i osiguravamo korporativnu održivost i dugoročni uspjeh.

Kroz podršku i obilježavanje Svjetskog dana bicikla doprinosimo prioritetima ove inicijative, odnosno podržavamo oprezni pristup okolišnim izazovima te poduzimamo inicijative podizanja odgovornosti prema okolišu.

Ovom akcijom osvještavamo vas o smjernicama za principe 7, 8 i 9 koji se odnose na:

  • podupiranje predostrožnog pristupa izazovima na području okoliša;
  • pokretanje inicijativa radi promicanja veće odgovornosti prema
    okolišu;
  • poticanje razvoja i širenje ekološki prihvatljivih tehnologija.

Obilježite i vi Svjetski dan bicikla. Neka to postane vaša svakodnevna navika, a time nećete samo izbjeći prometne gužve, već ćete utjecati na smanjenje štetnih emisija te naposljetku učiniti i nešto dobro za svoje zdravlje.

U prilogu se nalazi kratka brošura o Svjetskom danu bicikla koji je izradila Zagorska razvojna agencija.