Preskoči na sadržaj

Održana završna konferencija projekta RIDE&BIKE II

22.02.2021.

Danas je u Krapini održana završna konferencija projekta RIDE&BIKE II koji se nakon 30 mjeseci intenzivnog rada i mnogih aktivnosti privodi kraju.

Prekogranični projekt RIDE&BIKE II, koji je 85% sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje Interreg Hrvatska-Slovenija 2014.-2020. počeo se provoditi 1.9.2018. i provodio se 30 mjeseci odnosno završit će 28.2.2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 875.472,55 EUR, od čega sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 744.151,66 EUR.

U projektu je sudjelovalo šest (6) partnera, tri s hrvatske i tri sa slovenske strane, isti koji su sudjelovali i u projektu RIDE&BIKE koji se provodio u razdoblju 2015.-2016.:

 • Zagorska razvojna agencija (vodeći partner projekta / vodilni partner projekta),
 • Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije,
 • Turistička zajednica »Savsko-sutlanska dolina i brigi«,
 • Razvojna agencija Kozjansko,
 • Razvojna agencija Sotla,
 • Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica.

Projektni partneri djelovali su regionalno i kroz projektne aktivnost stvorili veću prekogrančnu turističku destinaciju. Glavni cilj projekta je razvoj selektivnih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i kulturne baštine kroz uspostavu sustavnog upravljanja razvojem održivog aktivnog turizma. Inovativnost projekta se očituje u poboljšanju i realizaciji zajedničkih prekograničnih ciljeva.

Ključni rezultat ovog projekta je povećanje broja posjetitelja u prekograničnoj RIDE&BIKE destinaciji što je postignuto kroz pametnu integraciju prirodne i kulturne baštine kojom ova destinacija obiluje sa aktivnim odmorom te interpretaciju te baštine za aktivne turiste odnosno bicikliste i jahače. Oblikovani su održivi turistički proizvodi, uređena dodatna posjetiteljska infrastruktura odnosno intepretativne točke, educirani i dodatno ojačani kapaciteti ključnih dionika turističkog gospodarstva te je promovirana RIDE&BIKE destinacija.

Konkrenti outputi ovog projekta su:

 • organizirana RIDE&BIKE ponuda odnosno definirana Zajednička strategija RIDE&BIKE destinacije, trasirane i digitalizirane su 6 biciklističkih i 5 konjičkih tematskih ruta, uređeno 20 interpretativnih punktova, oblikovano 5 biciklističkih i 5 konjičkih te 2 zajednička prekogranična RIDE&BIKE itinerara
 • pilotna provedba RIDE&BIKE itinerara odnosno nabavljen je pilotni bike-sharing sustav u Šentjuru te provedeno pilotno certificiranje konjičke rute u Krapinsko-zagorskoj županiji te je provedeno pilotno testiranje RIDE&BIKE ponude
 • definirana dugoročna suradnja RIDE&BIKE destinacije, odnosno definiran je Akcijski plan dugoročne suradnje destinacije
 • provedene su 3 studijske ture kao primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji te su projektni partneri sudjelovali na zajedničkoj radionici storytellinga; provodeno 10 radionica s više od 100 sudionika privatnog i javnog turističkog sektora,
 • oblikovani standardi za ugostiteljski i smještajnu ponudu namijenjeni biciklistima i jahačima i standardizirano 10 objekata (a standardizacija se nastavlja i nakon završetka projekta)
 • organizirana prekogranična 2 konjička i 2 biciklistička događaja, organizacija biciklističke i konjičke stručne ekskurzije za turoperatore, osmišljeni specifični inovativni tematski suveniri te provedena promocija zajedničkih turističkih proizvoda kroz informativne kanale.

Snimku sa završne konferencije RIDE&BIKE II možete pogledati na Youtube kanalu Zagorske razvojne agencije

Dokumenti