Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Svjetski dan turizma

Fotka
25.09.2020.

Svake se godine 27. rujna pod okriljem Svjetske turističke organizacije (UNWTO) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day), s ciljem da se unutar međunarodne zajednice jača svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Uvođenjem inovacija te digitalizacijom, među ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.

Ovogodišnje gesto WTD je Turizam i ruralni razvoj (Tourism & Rural Development) budući da je ovo sektorska jedinstvena prilika da postiže gospodarski razvoj i osigura mogućnosti izvan velikih gradskih središta, uključujući i one zajednice koje bi inače ostale po strani. Ovogodišnji Svjetski dan turizma posebice naglašava važnost uloge koju turizam ima u očuvanju i promociji kulture i baštine diljem svijeta.

Turizam se dokazao kao spas za mnoge ruralne zajednice i to na način da im pomaže zadržati njihovu jedinstvenu prirodnu i kulturnu baštinu, podupire projekte konzervacije i očuvanja, uključujući i zaštitu ugroženih vrsta, zaboravljenih tradicija ili okusa. Turizam ne samo da potiče zapošljavanje, posebice žene i mladih, već i osigurava brojne mogućnosti za teritorijalnu koheziju i društveno-ekonomsku inkluziju za najranjivije regije. Ovogodišnja COVID-19 pandemija zaustavila je turistička kretanja, a sektor se našao među najpogođenijim s milijunima zaposlenih u riziku od otpuštanja. Upravo je sada kada je potrebno udružiti snage za ponovno pokretanje turizma, više nego ikada prije, moramo biti svjesni odgovornosti i osigurati da benefiti turizma budu dostupni svima. Kriza nam je omogućila da razmislimo  o turističkom sektoru i doprinosima koje nudi ljudima i planeti; mogućnost da se izgradi još održiviji, inkluzivniji i otporniji turizam. Fokus ruralnog razvoja u turističkim politikama kroz edukaciju, investicije, inovacije i tehnologiju može transformirati živote milijunima, očuvati naš okoliš i našu kulturu. Kao ultimativni horizontalni sektor, turizam direktno ili indirektno doprinosi svim ciljevima održivog razvoja.

 

Pridružujemo se akciji te vas pozivamo da na našim društvenim mrežama podijelite svoje najdraže uspomene Zagorja u obliku fotografija ili video zapisa (pejzaža, atrakcije, motiv..), a one najaktivnije i s najviše lajkova na fotki darivat ćemo našim poklon-paketom iznenađenja! Objavu vaših fotografija i video zapisa označite sa: #svjetskidanturizma2020 #WTD2020 #budimoodgovorni #visitzagorje

 

Sretan vam Svjetski dan turizma!

 

Skrećemo pozornost da budite odgovorni i da se pridržavate higijenskih i ostalih preventivnih mjera distance koje preporučuje nadležni Stožer civilne zaštite, kako od strane gostiju, tako i pružatelja turističkih usluga i domaćina!