Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Europski dan suradnje

Logo
21.09.2020.

Europa predstavlja miks različitih kultura, nacija i gospodarstava koja se moraju uzajamno razumijevati kako bi postigli maksimum svojih potencijala. Iz tog razloga, Europska unija potiče suradnje na različite načine. Jedan od tih načina su i programi suradnje, koji alociraju više od 10.000.000.000 EUR za regije koje djeluju zajedno kako bi riješili zajedničke izazove: prilagodba klimatskim promjenama, socijalna inkluzija, migracije…

U praksi programi suradnje provode se kroz projekte koji uključuju regije iz cijele Europe i susjedne zemlje. Takvi su projekti podigli kulturno razumijevanje i prebrodili gospodarske nejednakosti među teritorijima.

Kroz kampanju „European Cooperation Day“ / Dan europske suradnje, pokušava se podsjetiti sve građane Europe da mnogo dobrih stvari proizlazi kada se udruže snage. Tijekom proteklih nekoliko godina, slavilo se bicikliranjem, pjevanjem, uz iće i piće, i uglavnom se dobro zabavljalo u zajedničkom društvu kroz stotinjak različitih događaja organiziranih kroz EU programe suradnje u više od 30 zemalja.

Ova, 2020. godina, svakako će ostati zabilježena kao vrlo ograničavajuća godina, s mnogim izazovima no prije svega i kreativna jer upravo ti izazovi potiču nas da budemo i dalje kooperativni, surađujemo te kroz pronalazak novih modela i metoda suradnje ipak realiziramo zajedničke projektne aktivnosti.

Možda ove godine ne možemo fizički zajedno slaviti, svakako možemo zajedno slaviti!

U proteklih nekoliko godina, na području Krapinsko-zagorske županije provodili su se različiti projekti prekogranične suradnje sa partnerima iz Republike Slovenije, a ovo je naša mala počast tim suradnjama!

Europski dan suradnje