Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Mladi slave svoj dan!

Mladi
12.08.2020.

Na mladima svijet ostaje! Zato uključimo ih u akcije jer mladi su „motor“ snaga društva i izrodili su brojne promjene i revolucije.

Danas obilježavamo Međunarodni dan mladih kojemu je cilj podići svijest o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim i ne tako malim brojem problema i izazova. Velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja – samo su dio spomenutih problema i izazova s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj, pa i ostatku svijeta.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine od strane Generalne skupštine UN-a koja je u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom. Ovogodišnja tema je Uključivanje mladih za globalno djelovanje, čime se želi istaknuti načine na koje uključivanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese, kao i izvlačiti pouke o kako se njihova zastupljenost i angažman u formalnoj institucionalnoj politici može značajno poboljšati.

Kako Ujedinjeni narodi navršavaju 75 godina, a preostalo im je samo 10 godina da Agenda 2030 postane stvarnost za sve, povjerenje u javne institucije erodira. Na međunarodnoj razini, u pozadini sve polariziranijeg svijeta, međunarodni sustav upravljanja trenutno prolazi kroz krizu legitimnosti i relevantnosti. Konkretno, ova je kriza ukorijenjena u potrebi za jačanjem kapaciteta međunarodnog sustava da djeluje usklađeno i implementira rješenja za goruće izazove i prijetnje (primjeri uključuju neke od najgorih suvremenih sukoba i humanitarnih izvanrednih situacija, poput Sirije i Mianmara, kao i globalni izazovi, poput pandemije COVID-19 i klimatskih promjena).

Omogućivanje uključivanja mladih u formalne političke mehanizme povećava poštenost političkih procesa smanjenjem demokratskog deficita, doprinosi boljim i održivijim politikama, a ima i simboličku važnost koja može dodatno pridonijeti vraćanju povjerenja u javne institucije, naročito među mladima. Nadalje, velika većina izazova s kojima se čovječanstvo trenutno suočava, poput izbijanja COVID-19 i klimatskih promjena, zahtijeva usklađeno globalno djelovanje te značajno angažiranje i sudjelovanje mladih kako bi se učinkovito riješilo.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih želi staviti fokus na uključivanje mladih putem slijedeća 3 međusobno povezana toka:

  • Uključivanje na razini lokalne zajednice
  • Uključivanje na nacionalnoj razini (formulacija zakona, politika i njihova provedba)
  • Uključivanje na globalnoj razini 

Pridružite se kampanji na društvenim mrežama #31Daysof YOUth koja će proslaviti mlade tijekom mjeseca kolovoza, vodeći i slijedeći Međunarodni dan, kako biste pomogli širenju ideje snažnijeg uključivanja mladih za globalnu akciju!

Zagorska razvojna agencija se uključuje u akciju i poziva mlade da se prijave na Zoom meeting sa zamjenicom ravnateljice, Helenom Matušom i postave pitanja vezana uz rad Agencije i mogućnosti uključivanja mladih! Online chat-u se možete priključiti ovdje od 13,00 – 13,45 h. (Meeting ID: 980 5501 1471; Passcode: IYD2020)