Preskoči na sadržaj

Projekt obuhvaća partnerstvo od 15 projektnih partnera te objedinjava geološke institute, sveučilište, industriju, regionalne energetske i razvojne agencije, ministarstvo, korisnike geotermalne energije te lokalnu upravu uz potporu 7 suradnika iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunjske koji će zajedno raditi na poboljšanju energetske zaštite i učinkovitosti u Dunavskoj regiji.

Cilj projekta je doprinijeti energetskoj sigurnosti i učinkovitosti dunavske regije podizanjem svijesti o dubokim geotermalnim izvorima energije i poboljšanjem učinkovitog korištenja čitavog raspona temperatura eksploatiranih geotermalnih vodonosnika.

Promovira održivo korištenje postojećih i onih neiskorištenih geotermalnih resursa u sektoru grijanja kao glavni cilj. Projektno područje obuhvaća središnji i jugoistočni dio Dunavske regije ukupne površine 95 000 m2. Trajanje projekta je 30 mjeseci. Projektom se želi intenzivirati suradnja u području energetske zaštite i učinkovitosti te povećati iskoristivost geotermalnih izvora u sektoru grijanja s ciljem smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima u Dunavskoj regiji. Projekt se provodi u sklopu Dunavskog transnacionalnog programa, jednog od financijskih instrumenata Europske teritorijalne suradnje, bolje poznate pod nazivom Interreg.

Unutar projektnog područja, odabrana su tri prekogranična pilot područja u kojim su se provodila detaljnija ispitivanja kako bi se testirale razvijene metodologije. Najzapadnije pilot područje obuhvaća područje između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, južno područje nalazi se između Bosne i Hercegovine i Srbije, dok se treće nalazi između Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Projekt DARLINGe svojim aktivnostima i rezultatima nastoji postići promjenu stava prema geotermalnoj energiji u regiji, podizanjem svijesti o prednostima geotermalnog grijanja, širenju primjene energetski učinkovitih kaskadnih sustava i intenziviranjem suradnje ključnih igrača geotermalnog sektora, čime se pridonosi smanjenju ugljičnog dioksida u sektoru grijanja.

Reportaža:
https://www.facebook.com/watch/?v=961170824221913

Članak:
https://www.zagorje-international.hr/index.php/2019/09/26/uspjesno-zavrsen-projekt-darlinge-u-kojem-je-s-partnerima-iz-sest-dunavskih-zemalja-sudjelovala-i-zagorska-razvojna-agencija/

Promo film:
https://youtu.be/RzV2vNkzqpE

Razdoblje provedbe
01.06.2019. - 30.09.2019.
Nositelj projekta
Geološki i geofizički institut Mađarske
Partneri
Prikaži sve
Vrijednost
2.525.760,70 €
Fond iz kojeg se financira

EU fondovi: 1.612.249,99 €
Nacionalna sufinanciranja: 913.510,71 €

Povezano