Preskoči na sadržaj

Uređenje planinarsko-poučne staze Putevima orhideja na Strahinjščici

Razdoblje provedbe
04.02.2019. - 04.02.2022.
Nositelj projekta
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Fond iz kojeg se financira

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Projektom će se razviti novi edukativni sadržaji kao i dodatna turistička infrastruktura čime će se osigurati i primjerenija valorizacija resursa te će se kroz specijalizirane programe i edukativne radionice generirati novi motivi dolaska posjetitelja u prirodu. Dodatnim sadržajima na Stazi osigurat će se interpretacija prirodne baštine, s posebnim naglaskom na šume te njihovo održivo gospodarenje, zaštitu šuma posjetiteljima koji dolaze u Krapinsko-zagorsku županiju, a posebice onima koji su zainteresirani za odmor obogaćen edukativnim interpretacijama iz područja prirode i zaštite okoliša. Osim posjetitelja, ulaganje će imati pozitivan utjecaj i na lokalno stanovništvo kao i civilno društvo koje će kroz nove sadržaje na stazi graditi odgovorniju svijest o važnosti zaštite i očuvanja šuma svojeg kraja.

Ovim ulaganjem u uređenje staze dodali bi se novi sadržaji i to:
1) sedam novih tabli, kojima bi se zaokružila cjelina vezano za pružanje cjelovite informacije posjetiteljima s naglaskom na šumska staništa, održivo korištenje šuma te drveni rukohvati, stalci za bicikle te nekoliko koševa za otpatke.
2) postavljanje vidikovca koji će omogućiti potpuni doživljaj ljepota krajobraza Hrvatskog Zagorja.
3) izgradnja natkrivene terase koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi