Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Natječaj LIFE za 2020. i online info dan

Hrvatska

Tekst natječaja

Europska komisija otvorila je natječaj za program LIFE za 2020. godinu.

Natječaj će biti otvoren do srpnja za konceptne sažetke koji se prijavljuju na potprogram Okoliš, odnosno do listopada za projektne prijedloge koji se prijavljuju na Klimatske aktivnosti. Program LIFE financijski je instrument Europske unije kojim se potiče razvoj i provedba inovativnih odgovora na izazove povezane s okolišem i klimatskim promjenama.

Sufinanciraju se pilot, demonstracijski, informacijski i projekti najbolje prakse iz područja zaštite okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti kroz potprogram Okoliš te ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba na njih kroz potprogram Klimatske aktivnosti. Prijava projektnih prijedloga za potprogram Okoliš odvija se u dvije faze – prvo se u srpnju dostavlja konceptni sažetak te ukoliko prođe prvu fazu evaluacije prijavljuje se puna projektna prijava s rokom u veljači. Za potprogram Klimatske aktivnosti odmah se prijavljuje puna projektna prijava s rokom u listopadu.

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, a prijava se vrši putem internetskog alata eProposal.

Rokovi za 2020. godinu:

A) POTPROGRAM OKOLIŠ – NATJEČAJ OTVOREN 2. TRAVNJA 2020.

 1. Okoliš i učinkovito korištenje resursa
 • Rok za konceptni sažetak: 14. srpnja 2020.
 • Rok za punu projektnu prijavu: veljača 2021.
 1. Priroda i bioraznolikost        
 • Rok za konceptni sažetak : 16. srpnja 2020.
 • Rok za punu projektnu prijavu: veljača 2021.
 1. Upravljanje i informacije na području okoliša
 • Rok za konceptni sažetak : 16. srpnja 2020.
 • Rok za punu projektnu prijavu: veljača 2021.

 

B) POTPROGRAM KLIMATSKE AKTIVNOSTI – NATJEČAJ OTVOREN 2. TRAVNJA 2020.

 1. Ublažavanje klimatskih promjena   
 • Rok za punu projektnu prijavu: 6. listopad 2020.
 1. Prilagodba na klimatske promjene 
 • Rok za punu projektnu prijavu: 6. listopad 2020.
 1. Upravljanje i informacije na području klime
 • Rok za punu projektnu prijavu: 6. listopad 2020.

 

Više informacija o programu i ovogodišnjem natječaju možete pronaći na mrežnim stranicama LIFE programa: https://lifeprogramhrvatska.hr/hr/.

Uz to, možete se prijaviti i na online info dan koji organiziraju Europska komisija i EASME, a koji možete pratiti 30 travnja. Sudionici će imati mogućnost putem aplikacije izravno postavljati pitanja te će uz info dan biti organizirani i virtualni sastanci sudionika. Na virtualnim sastancima, odnosno networking meetings sudionici će imati priliku održati kratki sastanak s drugim sudionicima i na taj način potencijalno ostvariti suradnju na LIFE projektu.

Kako biste mogli prisustvovati online info danu potrebno je izvršiti registraciju na sljedećoj poveznici: https://eu-life-2020.b2match.io/home/.

Prihvatljivi prijavitelji

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije.