Preskoči na sadržaj

Europske snage solidarnosti za 2022. godinu

Tekst natječaja

Europska Komisija objavila je Poziv na podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu. Proračun na razini Europske unije za aktivnosti solidarnosti za 2022. godinu iznosi gotovo 139 milijuna eura, a Hrvatskoj je na raspolaganju više od 1,4 milijuna eura.

Poziv mladima pruža niz mogućnosti za sudjelovanje u inspirativnim i osnažujućim projektima koji promiču solidarnost na terenu. Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti mladima će se pružiti prilika da se uključe u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima kao što su borba protiv klimatskih promjena i zelena tranzicija, digitalna transformacija, društveno uključivanje, zaštita europske kulturne baštine te promicanje zdravog stila života.

Po prvi put poziv Europskih snaga solidarnosti 2022. uključuje i Europsko volontersko tijelo za humanitarnu pomoć.

  • Rokovi za pozive padaju između 23. veljače i 4. listopada 2022., ovisno o vrsti aktivnosti.

Svako javno ili privatno tijelo može podnijeti zahtjev za dodjelu financijskih sredstava uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti, koje imaju sjedišta u svim državama članicama EU-a i zemljama izvan EU-a koje sudjeluju u programu (Islandu, Lihtenštajnu, Turskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji). U Republici Hrvatskoj sjedište se nalazi unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu izravno podnositi zahtjeve za dodjelu financijskih sredstava za projekte solidarnosti koje su sami oblikovali i sami ih provode tako da se snažno podupire 2022. kao Europska godina mladih.

Više informacija možete naći na stranici Agencije za mobilnost i programe EU.