Turizam

Krapinsko-zagorska županija posjeduje kvalitetnu osnovu za razvoj onih oblika turističke djelatnosti koji odgovaraju njezinim prirodno-geografskim i kulturno-povijesnim uvjetima:

  1. Toplički turizam        
  2. Vjerski turizam         
  3. Zdravstveni turizam       
  4. Kulturni turizam
  5. Seoski turizam


Te djelatnosti predstavljaju velik potencijal u sferi zapošljavanja pošto u obrazovnoj strukturi te sustavu obrazovanja postoje kvalitetni programi za obuku tražene radne snage. Kvalitetni termalni izvori Krapinskih, Stubičkih, Tuheljskih, Sutinskih i Šemničkih toplica predstavljaju osnovicu turističke ponude Krapinsko-zagorske županije. Konkurentnost sektora turizma može se podići izvana prvenstveno poboljšanjem uvjeta poslovanja što se provodi mjerama nacionalne i regionalne politike koje su navedene u strategijama razvoja na razini svake županije. Konkurentnost se može podići i iznutra mobiliziranjem kvalitetnog radnog kadra što se odnosi i na top management. U novije vrijeme sve više obiteljskih gospodarstava širi svoju ponudu i na turizam te svoje proizvode nude kao jedinstven turistički proizvod u sklopu svog turističko-poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva. Krapinsko-zagorska županija velike napore ulaže u razvoj selektivnih oblika turizma, a posebice razvoj topličkog turizma. Najveći broj smještajnih kapaciteta nalazi se upravo u hotelima u toplicama, stoga upravo toplički turizam predstavlja glavni strateški oblik turizma na koji se veže razvoj svih ostalih selektivnih oblika turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

Svaka zainteresirana osoba prije nego što se počne baviti turizmom i ugostiteljstvo, potrebno je da se upozna sa Zakonima i Pravilnicima koji uređuju pojedina područja djelovanja. Pregled zakonskog okvira može se pronaći na stranicama Ministarstva turizma. Savjetujemo da se svakako pročita Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o pružanju usluga u turizmu.