Projekt Znanstvenog edukativno-zabavnog centra u Dvorcu Golubovec predstavljen u Bruxellesu

10/10/2018

 

Na ovogodišnjem Europskom tjednu regija i gradova koji se održao u Bruxellesu od 8. do 11. listopada Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija sudjelovale su kao partneri u međunarodnom konzorciju (Portugal, Španjolska, Njemačka, Rumunjska, BiH) koji je okupljen oko prezentacije teme The role and the challenges of cultural heritage in the EU of tomorrow.

Cilj konzorcija je bio istaknuti ključnu ulogu kulturnog nasljeđa u Europi, ne samo kao nasljeđe prošlosti, nego i kao resurs i zajedničko dobro koje određuju atraktivnost i konkurentnost za poslovne, istraživačke i kreativne pojedince. Helena Matuša ispred Zagorske razvojne agencije predstavila je Dvorac Stubički Golubec i njegovo održivo upravljanje kroz realizaciju projekta ZNANSTVENI EDUKATIVNO-ZABAVNI CENTAR – ZEZ Centar. Kroz prezentaciju su predstavljeni budući sadržaji Centra u svrhu popularizacije znanosti i edukacije te je uspostava znanstvenog edukativno-zabavnog centra prikazana kao dobra osnova za popularizaciju znanosti i edukaciju, kao i razvoj društvene potpore i ulaganja u znanost i tehnologiju, jačanje suradnje znanstvenih institucija i gospodarstva, potporu poduzetništvu, poticanje većeg ulaganja privatnog sektora u razvoj i istraživanje, povećanje broja mladih ljudi koji odabiru studij ili rad u znanosti i tehnologiji te shvaćanje da znanost i tehnologija čine vitalni dio kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske te doprinose ekonomskom razvoju države i njezinih stanovnika.

Uz Krapinsko-zagorsku županiju svoje inovativne načine očuvanja kulturne baštine i primjere dobre prakse predstavili su predstavnici iz Portugala, Španjolske, Njemačke, Rumunjske i Bosne i Hercegovine. Prezentaciji su prisustvovali zamjenica župana Jasna Petek, pročelnice Vlatka Mlakar i Sanja Mihovilić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te prezentatorica zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.