Predstavljanje Programa Kreativna Europa

06/03/2018

Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture u suradnji s Razvojnom agencijom Krapinsko zagorske županije organizirao je predstavljanje Programa Kreativna Europa potprograma Kultura u obliku interaktivne radionice pod nazivom „Od ideje do cilja“ u petak 2. ožujka 2018. godine u Energetskom centru Bračak.
 
Program Kreativna Europa (2014. – 2020.) program je Europske komisije namijenjen jačanju i razvijanju kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora, a sastoji se od dva potprograma – MEDIA i Kultura. Program provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), a financijsku podršku daje putem poziva, natječaja, inicijativa i nagrada. U svakoj zemlji članici Programa nalazi se Desk Kreativne Europe koji pruža informacije, daje podršku i promovira Program. Desk Kreativne Europe – Kultura nalazi se pri Ministarstvu kulture, dok se MEDIA desk nalazi pri Hrvatskom audiovizualnom centru. Putem potprograma Kultura sufinanciraju se interdisciplinarni projekti suradnje koji potiču prekograničnu suradnju, umrežavanje, razvoj publike, trening i edukaciju te imaju naznačenu europsku vrijednost.
 
Na interaktivnoj radionici „Od ideje do cilja“ Morana Bigač, stručna suradnica u Desku Kreativne Europe, sudionike je upoznala s osnovnim značajkama programa, ciljevima i prioritetima potprograma, proračunom, tehničkim karakteristikama poziva te načinima preispitivanja vlastitih ideja. Sudionici su bili informirani i o vrstama poziva na temelju kojih hrvatske kulturne organizacije mogu prijaviti svoje projekte, kao i o ispunjavanju samih prijavnica.
 
Svi hrvatski korisnici koji su dosada imali prilike sudjelovati u projektima podržanim u programu Kreativna Europa svjedoče o tome da im, osim dodatnih financijski sredstava, takav oblike suradnje donosi veliko iskustvo, znanje te jača kapacitete i resurse kojima raspolažu. 
 
Cilj prezentacije bio je pružanje kvalitetnih informacija kojima želimo osvijestiti potrebu i omogućiti kvalitetnu realizaciju projektnih aktivnosti kojima hrvatske organizacije, ustanove i udruge iz područja kulture obogaćuju hrvatsku, ali i europsku kulturnu scenu.