Potpisan ugovor Vlade i EIB-a vrijedan 300 milijuna eura za projekte u privatnom i javnom sektoru

12/12/2018

Ministar financija Zdravko Marić i potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, potpisali su 7. prosinca 2018. godine u Vladi Republike Hrvatske 300 milijuna eura vrijedan Ugovor o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za Projekt nacionalnog sufinanciranja EU fondova u razdoblju od 2014. do 2020.

Za financiranje projekata u javnom i privatnom sektoru Hrvatske, Europska investicijska banka odobrila je do danas sveukupno oko 6,3 milijarde eura. Potpisani Ugovor predstavlja drugi dio okvirnog zajma vrijednog ukupno 600 milijuna eura, odobren Hrvatskoj u prosincu 2014. godine u svrhu osiguranja nacionalnog javnog sufinanciranja projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Projekti koji se sufinanciraju zajmom odnose se na prioritete definirane navedenim Operativnim programom, a uključuju sektore prometa, zaštite okoliša, zdravstva, istraživačku i razvojnu infrastrukturu, zaštitu prirode, socijalnu infrastrukturu, informacijske i komunikacijske tehnologije, urbanu regeneraciju te gospodarenje vodama i otpadom. Ministarstvo financija Ugovorom je određeno kao predstavnik zajmoprimca, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije glavni je partner u provođenju Projekta i komunikaciji s Europskom investicijskom bankom vezano za alokaciju potprojekata te nadzor i izvještavanje. Ovime je osiguran povoljan izvor financiranja uz mogućnost otplate do 25 godina i indikativnu fiksnu kamatnu stopu od 1,7%. Prvi dio zajma, u iznosu od 300 milijuna eura, ugovoren je 2015. godine te je u potpunosti isplaćen Hvatskoj. Tim zajmom sufinancirani su, između ostaloga: projekti vodno-komunalnog sektora za niz aglomeracija u Republici Hrvatskoj (projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Krku, vodno-komunalni projekti u Vukovaru, Petrinji, Rovinju, Županji, Vodicama i Šibeniku); projekt Modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić-Zabok; ulaganja u obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu (izgradnja studentskih domova u Virovitici, Vukovaru, Osijeku i Varaždinu, izgradnja te opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof u sklopu Opće bolnice Varaždin, pilot-projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola). Također je u ožujku ove godine Europskoj investicijskoj banci upućen zahtjev da se putem ovog zajma osigura sufinanciranje projekta Cestovno povezivanje Južne Dalmacije.

"Drugi dio zajma neophodan je uspješan nastavak korištenja europskih strukturnih fondova i postizanje ciljeva kohezijske politike, radi ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Hrvatske“, izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"300 milijuna eura bit će dodano na onih već potpisnaih 300 milijuna. To će pomoći realizaciji projekata koji su bitni građanima Republike Hrvatske'', kazao je potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco.