PLATFORMA ZA UČENJE

16/01/2018

U okviru Programa međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE 2014. – 2020. razvijena je i započela je s djelovanjem online Platforma za učenje.

 

Program je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i osmišljen kako bi kroz partnerske projekte pružio podršku učenju i razmjeni iskustava među organizacijama koje sudjeluju u kreiranju i provedbi politika te programa regionalnoga razvoja s ciljem poboljšanja njihove učinkovitosti.

Program omogućava tijelima javne vlasti te ostalim dionicima regionalnog značaja u Hrvatskoj razmjenu prakse i ideja o načinu rada javne politike, a time i pronalazak rješenja za poboljšanje strategija za vlastite građane.

Programsko područje obuhvaća 28 država članica Europske unije te Norvešku i Švicarsku, ima proračun od 359 milijuna eura za period 2014. - 2020. i tematski je fokusiran na četiri tematska područja povezanih s regionalnim razvojem koja uključuju:

1. Istraživanje, razvoj i inovacije;

2. Konkurentnost malih i srednjih poduzeća;

3. Ekonomija s niskom razinom CO2;

4. Okolišna i resursna učinkovitost.

 

Platforma je pokrenuta na razini Programa međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE 2014. – 2020. te služi kao mjesto na kojem lokalna, regionalna i nacionalna tijela koja sudjeluju u kreiranju razvojnih politika, a u domeni gore navedenih tematskih područja, mogu pronaći odgovore na pitanja, nova rješenja, primjere dobre prakse i stručnu pomoć u implementaciji i poboljšanju svojih politika.

Korištenje Platforme nije uvjetovano sudjelovanjem na nekom od Programskih projekata, a usluge koje pruža su besplatne te uključuju:

1. Pristup stručnoj pomoći – kroz razmjenu informacija i znanja s drugim tijelima i međunarodnim stručnjacima koji zajedno sudjeluju u radu Platforme;

2. Razmjenu znanja – kroz diskusije i pristup vijestima, preporukama i izvješćima o uspješnim politikama koje objavljuju međunarodni stručnjaci nakon analize postojećih razvojnih politika;

3. Razmjenu dobre prakse – kroz primjere dobre prakse koji su prije objave analizirani i odobreni od strane međunarodnih stručnjaka.

 

Za početak korištenja potrebno se registrirati na web stranici https://www.interregeurope.eu/account/registration/.

Registracija je besplatna, a više informacija o Platformi možete pronaći na sljedećem linku: https://www.interregeurope.eu/policylearning/what-is-policy-learning-platform/.