Krapinsko-zagorska županija na Europskom tjednu regija i gradova

12/10/2017

U Bruxellesu se od 9. do 12. listopada održao Europski tjedan regija i gradova kao platforma za razmjenu iskustava i dobrih praksi među lokalnim i regionalnim akterima te raspravu o kohezijskoj politici Europske unije.

Izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije činile su Jasna Petek, zamjenica župana, Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove te Draženka Grah i Ivana Šalković, savjetnice iz Zagorske razvojne agencije.

U okviru radionice na temu važnosti transnacionalnih mreža u kontekstu promjena u regijama predstavljen je projekt obnove dvorca Bračak u Energetski centar Bračak.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske te ujedno i predsjednik mreže FEDERANE govorio je o važnosti te transnacionalne mreže regija i energetskih agencija za projekte realizirane u regijama sjeverozapadne Hrvatske, dok je Sanja Mihovilić predstavila projekt Energetskog centra Bračak.

Da su događanja u okviru Europskog tjedna regija i gradova dobra prilika za predstavljanje projekata, umrežavanje i povezivanje s budućim partnerima pokazale su i radionice o strateškom planiranju u regiji, primjerima dobre prakse u jačanju digitalnih vještina za povećanje zapošljivosti mladih te mjerama srebrne ekonomije kao alternativi budućnosti u kontekstu starenja stanovništva.

Europski tjedan regija i gradova okupio je 5600 sudionika iz cijele Europe na oko 100 radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova.