Konferencija o modelima unaprijeđenja regija za smanjivanje push faktora emigracije

27/09/2017

Institut regija Europe, međunarodna organizacija čija je članica i Krapinsko-zagorska županija, protekla je dva dana u Salzburgu organizirala redovitu godišnju konferenciju, kojoj su prisustvovali i zamjenica župana Jasna Petek te predstavnik Zagorske razvojne agencije.

Ovogodišnja je konferencija bila posvećena mladima, odnosno novim generacijama te modelima koji bi gradove i regije učinili atraktivnijima, posebno u motiviranju mladih za ostankom. Naime, ruralne sredine i manji gradovi u brojnim europskim državama suočavaju se s kontinuiranim odlaskom mladih u urbana središta ili neke druge države. Kod mnogih se koncept raznovrsne potpore start-upovima pokazao uspješnim modelom, gdje su nove tvrtke, zahvaljujući potpori u vidu prostora, korištenja opreme, mentoriranja i sličnog, odlučile ostati u manjim sredinama. Sve snažnije korištenje obnovljivih izvora energije još je jedan segment koji privlači mlade, jer je sve više ekonomski važan te je niša unutar koje se stvaraju i nova radna mjesta.

U okviru konferencije sudionici su posjetili FAB Lab i Coworking Salzburg. Osim što su oba koncepta ključna za umrežavanje, jedan nudi i najam, odnosno korištenje različite opreme – od CNC-a, preko 3D printera pa do preciznih glodalica, dok je drugi sve popularniji model za obavljanje djelatnosti u zajedničkom radnom prostoru. Coworkeri su nezavisni, mogu i surađivati, a zbog nižih troškova korištenja prostora, opreme i ostaloga, pokazao se kao model koji vrlo često olakšava profesionalnu samodrživost, pokretanje vlastitog posla ili unapređenje postojećeg poslovanja.