Nova novčanica od 5 eura

30/01/2013

U Arheološkom muzeju u Frankfurtu na Majni, predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi predstavio je 10. siječnja novu novčanicu od 5 eura, iz serije nazvane Europa. Nova novčanica rezultat je napretka ostvarenog u tehnologiji proizvodnje novčanica, otkako je prije više od deset godina tiskana prva serija eura. Ona sadrži neka sigurnosna poboljšanja. Vodeni žig i hologram prikazuju Europu, lik iz grčke mitologije – otud i ime ovoj seriji. Nova serija ima isti dizajn, („razdoblja i stilovi“) te iste boje kao i prva serija.

U novoj seriji, prva će biti tiskana novčanica od 5 eura. Tiskanje počinje 2. svibnja 2013. Ostale novčanice – od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura – uvodit će se tijekom idućih nekoliko godina, i to postupno, počevši od nižih apoena.

Prva serija će u početku biti u optjecaju zajedno s novim novčanicama, ali će se postupno povlačiti i napokon prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja. Datum za koji je to predviđeno bit će najavljen na vrijeme. Predstavljanje nove novčanice bilo je kruna izložbe „Novo lice eura”, koja se održava u muzeju od 11. siječnja do 10. ožujka 2013. godine.

Više na www.new-euro-banknotes.eu.