Europska podrška za širokopojasni internet

01/12/2017

U sklopu konferencije Broadband Days odabrano je 5 uspješnih projekata koji se odnose na širokopojasni pristup internetu te koji služe kao primjer projekata za ostale regije koja planiraju ulaganja u područje širokopojasnog interneta. Pet projekata odabrano je u pet kategorija, s naglaskom na inovativne modele financiranja, smanjenje troškova, teritorijalnu koheziju, socio-ekonomske učinke i konkurentnost.

Naglasak je stavljen na financiranje projekata koji će doprinijeti stvaranju gigabitnog društva, 2025. i razvoj 5G infrastrukture, što je cilj Europske komisije, koja stoga i podržava hrvatski nacionalni program širokopojasnog pristupa za razdoblje 2017. – 2023. u vrijednosti od 101 milijuna eura s ciljem povećanja pokrivenost širokopojasnom mrežom velike brzine i pružanja brzine od 100 Mbit/s simetrično (učitavanje i preuzimanje).

Strateški ciljevi Komisije za 2025. su gigabitska povezivost, tj. internetska povezanost s brzinama preuzimanja i učitavanja od 1 gigabita podataka u sekundi, za sve glavne pokretače socioekonomskog razvoja kao što su škole, prijevozna čvorišta i glavni pružatelji javnih usluga te poduzeća s visokom razinom digitaliziranosti, zatim kontinuirana pokrivenost svih urbanih područja i svih glavnih kopnenih prometnih pravaca 5G tehnologijom, te da sva europska ruralna ili urbana kućanstva imaju pristup internetskoj povezivosti brzine prijenosa prema korisniku od najmanje 100 Mbps koja se može nadograditi na gigabitsku brzinu.

Privremeni cilj za 2020. je dostupnost 5G povezivosti kao potpune usluge na tržištu u najmanje jednom velikom gradu u svakoj državi članici nakon uvođenja na tržište 2018. Isto tako, Europska komisija posebne napore ulaže u jači razvoj širokopojasnih usluga u ruralnim područjima, te je u sklopu Broadband Daysa objavljena inicijativa Komisije za uspostavom broadband competence offices, ureda koji bi na nacionalnoj ili regionalnoj razini u svakoj državi članici pružali informacije i podršku pri planiranju, ulaganjima i implementaciji širokopojasnog pristupa na njihovim područjima. To je jedan od ukupno 5 alata Komisije za poboljšanje pristupa širokopojasnim uslugama u ruralnim područjima.

Connecting Europe Broadband Fund je fond za financiranje regionalnih projekata koji se odnose na širokopojasni internet, a osnovale su ga Europska komisija i Europska investicijska banka. Riječ je o prvoj investicijskoj platformi koja će podržavati projekte širokopojasnog interneta u sklopu European Fund for Strategic Investment (EFSI). Financiran će biti kroz sredstva EIB-a, Komisije, te nacionalnih banaka i privatnih i javnih investitora. Objava prvog natječaja planirana je za 2017. godinu, a fond bi financirao od 2017. do 2021. godišnje od 7-12 projekata, vrijednosti od milijun do 30 milijuna eura, s ukupnim budžetom 500-600 milijuna eura.

 

Više informacija o fondovima i mogućnostima financiranja broadband projekata možete pronaći na poveznicama sljedećim poveznicama: