Edukacija u okviru projekta Lumen

13/10/2017

U Mariji Bistrici se održava druga po redu temeljna edukacija učitelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije u sklopu provedbe projekta Lumen.

Više od 70 sudionika današnje radionice upoznat će se s metodama i načinima prepoznavanja darovitih, nadarenih i talentiranih učenika te kako najbolje odgovoriti na izazove koje ih očekuju u obrazovnom sustavu. Osim podsjetnika o nacionalnom okviru koji definira rad s darovitim učenicima u redovnim školama, sudionici aktivno rade na vlastitom pristupu nadarenoj djeci u svojim radnim okolinama, razmjenjuju iskustva te uče o inovativnim pristupima.

U okviru projekta Lumen planira se još jedna temeljna edukacija koja će se održati u Srednjoj školi Krapina, 20. listopada od 11.00 do 18.00 sati te pozivamo sve zainteresirane da se pridruže vrijednim edukacijama koje provodi gospođa Jasna Cvetković Lay, dugogodišnja stručnjakinja u području identifikacije i rada s darovitom djecom.

Podsjetimo, Krapinsko-zagorska županija s partnerima provodi projekt LUMEN koji je financiran kroz program „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Ciljevi projekta su osiguranje temeljne edukacije o darovitosti za 400 nastavnika, stručnih suradnika i predstavnika institucija, dodatne edukacije za 113 članova radnih skupina koje će u okviru 5 tematskih grupa razviti inovativne sadržaje rada s darovitima i pilotno ih provesti sa 160 učenika u 9 škola te izrada pratećih materijala koji će biti dostupni na novoj platformi zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima, kao i podrška roditeljima darovitih, izravna komunikaciju s poslovnim sektorom te javna promocija postignuća učenika. Ukupna vrijednost projekta je 954.463,50 kn i u potpunosti se financira bespovratnim sredstvima. Trajat će 24 mjeseca, a partneri su Zagorska razvojna agencija, osnovne škole Brestovec Orehovički, Zabok, Marija Bistrica, Mače, Pregrada, zatim srednje škole Krapina i Zlatar, ŠUDIGO te gimnazija Zabok. Temeljem navedenog natječaja odobrena su sredstva za ukupno 11 projekata iz cijele Republike Hrvatske.