Coffee chat u Mariji Bistrici - Tko će raditi u turizmu?

22/11/2017

U Mariji Bistirici je 21. studenog održan peti po redu coffee chat na aktualnu temu - ovaj put o stanju u turizmu gdje smo potražili odgovor na pitanje tko će raditi u turizmu Hrvatske, ali i kontinentalne regije. U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Krapina, Zagorske razvojne agencije d.o.o. i Partnerskog vijeća za tržište rada KZŽ te Bluesun hotela Kaj u svojstvu domaćina i partnera, ključni dionici u turističkom sustavu, mlade nezaposlene osobe, učenici srednjih škola i predstavnici javnog sektora, u ugodnoj atmosferi, raspravljali su o budućnosti turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji i potrebnim ljudskim potencijalima.

Coffee chat organiziran je u okviru Europskog dana poslodavaca te je predstavljeno aktualno stanje na tržištu rada te mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u Županiji. Na panelu - Tko će raditi u turizmu? - sudjelovali su Martina Kovačić i Petra Jelenić iz Bluesun Hotel Kaj, Ivana Kolar iz Julius Rose d.o.o, Branka Kralj iz SŠ Zabok, Adam Jakov Deak iz Učilišta Piramida znanja. Tema panela uključivala je promišljanje o potrebnim kompetencijama djelatnika u turizmu, dostupnim i potrebnim ljudskim potencijalima te nužnosti i potrebi uspostave Centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu te vizija panelista o tome kako bi takav Centar trebao funkcionirati. Sudionici panela, ali i svi prisutni, složili su se da je ključno pitanje - hoćemo li imati radne snage u sektoru turizma i hoćemo li imati koga dodatno educirati? No, ako na kratko zanemarimo ovu činjenicu, nužno je raditi na popularizaciji strukovnih zanimanja, poglavito zanimanja u turizmu.

Bitna osobina djelatnika u ovom sektoru je svakako motiviranost, oko čega su se svi panelisti složili, a nakon toga slijede inovativnost, spremnost na učenje, komunikativnost, a nužno je da djelatnik "budućnosti" u sektoru turizma poznaje i autentičnost podneblja u kojem radi, zna prezentirati svoju regiju, autohtona jela i ponudu. Centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, kojeg je predstavio i Župan krapinsko-zagorski, gospodin Željko Kolar, mora biti mjesto u kojem se njeguje inovativnost, stvaraju sposobni kadrovi koji se dodatno educiraju o novim trendovima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a u suradnji sa srednjom strukovnom školom, visokim učilištima / sveučilištem te ustanovama za obrazovanje odraslih temeljem potreba gospodarstvenika.