10. ŠTRUKLIJADA

04/07/2018

 

U subotu, 7. srpnja 2018. godine od 13 sati u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu održat će se Štruklijada - jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije, zaštićena verbalnim žigom od 2011. godine, koja se održava već desetu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Ove godine u konkurenciji za titulu najboljih štrukli Zagorja natjecat će se dvadesetak zagorskih restorana, agroturizma, hotela, toplica, seljačkih turizama i pekarnica. Ocjenjivački sud ocjenjivat će zagorske štrukle u kategorijama izgled (boja, sjaj, nadjev), okus (slanoća, sočnost, sklad) te greške (prepečeno, premalo pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo).

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, začinit će kulinarski show u kojem će umijeća u izradi štrukli odmjeriti učenici Srednje škole Zabok, slovenske bake i zagorske bake. Mnogobrojni posjetitelji moći će uživati ne samo u promatranju pripreme ovog tradicionalnog jela već i u degustacijama, nagradnim igrama, muzejsko-edukativnim radionicama, prikazu starih zanata te raznolikom kulturno zabavnom programu - nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista.

Organizatori ovogodišnje Štruklijade su Zagorska razvojna agencija i Krapinsko-zagorska županija, uz podršku Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Muzeja Hrvatskog zagorja te Općine Kumrovec. Projekt podržavaju i sufinanciraju i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Ovogodišnja Štruklijada organizira se u okviru provedbe projekta “Uživam tradicijo” koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska te se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija d.o.o. 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom.

Prilog: Letak